Catatan Awal

" Tahun 1977 ketika saya pergi kursus seni foto di IKBN PERETAK ramai orang kampung yang sukar menerima keputusan itu kerana meninggalkan seorang ibu tua di kampung".

"Tahun 1979 saya menjawat jawatan Jurugambar dengan UKM hanya dibayar gaji $295 sebulan, tanpa alaun khidmat awam, kola, alaun rumah. Saya seperti kakitangan kerajaan lain".

"1 Januari 1997 UKM menawarkan saya sebagai pengajar sambilan dengan alaun hanya RM20 sejam. Mengajar tiga jam seminggu dapatlah RM60 seminggu. Tapi saya terus mengajar"

" Tahun 2005 UKM Holding menawarkan RM150 sejam untuk mengajar kursus fotografi siasatan. Mengajar 2 hari dapat sebulan gaji Jurufoto".

Semua ini sedang digarapkan dalam blog http://raaiosman.blogspot.com/ yang saya namakan Pengalaman Juruforo Kerajaan. Semua ini akan saya catat bagaimana pengalaman menjadikan dunia foto sebagai "dulang" mencari rezeki. Ingat jurufoto tidak seperti seorang kerani kerana ada waktunya kami bermimpi soal-soal kerja dalam tidur kerana dunia fotografi filem tidak seperti digital yang harus di proses.

Tulisan saya tidak akan menjatuhkan air muka sesiapa, jika perlu saya menyentuh seseorang hanya akan menggunakan nama samaran. Tujuan blog ini adalah untuk menyahut nasihat kerajaan merakam pengalaman oleh kakitangannya. Saya melihat kerjaya Jurufoto mampu mencerita sejarah. Di dalam kes ini saya fikir sejarah UKM mampu diarkibkan kerana saya kerap berada di beberapa majlis bersejarahnya sejak tahun 1979. Tarikh itu saya lihat ada kaitan dengan ulangtahun UKM ke-10 waktu itu. Namun kepada anda yang melihat kesilapan fakta dan tarikh sila betulkan pada ruangan komen.

Rabu, 18 Mei 2011

Rupanya emak pun tahu erti terkenal

"Gambaq ni keluaq di sini semua oqang tengok ka?" emak saya dengan loghat pekat Kedah membelek-belek gambar ini.Saya mengangguk kepala. Emak tengok gambar seperti tak puas-puas. Mana tidaknya gambar dia dengan cucu perempuan sulong dari saya.Maklumlah gambar dia semua orang lihat. Saya pula berkata siapa kenal emak akan tengok gambar ini.

Mana tidaknya tahun 1990 mana ada media macam sekarang. Sekarang tak payah masuk akhbar, gambar boleh dimasukkan ke Facebbok, Blog dan berbagai lagi. Malahan nenek-nenek sekarang sudah ada laman sosialkan?

Namun jauh disudut hati saya juga gembira dengan tersiarnya gambar ini dengan tajuk 'Memujuk Cucu'.


* "Gambaq ni keluaq di sini semua oqang tengok ka?" bermaksud: Gambar ini keluar di sini semua orang lihat ?

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Bermula di Pusat Latihan Belia Negara Peretak (kini Institut Kemahiran Belia Peretak)

[*Catatan ini terdapat beberapa istilah bahasa pasar dan daerah. Justeru diakhir catatan saya akan membuat terjemahannya. ] Pusat La...