Rabu, 18 Mei 2011

Menulis rencana di majalah

Suatu hari ketika menunggu bas di Jalan Tunku Abdul Rahman datang sahabat saya Gandhi Ramasamy sambil tersenyum dan ceria.

"He Macha, saya cari awak sudah banyak hari. Ini awak punya surat " dia menghulurkan sampul surat. Apabila saya buka terdapat satu cek bayaran kerana menulis di majalah Aktual mengenai kerjaya sebagai Jurugambar. Majalah ini dikhaskan untuk pelajar sekolah menengah.

"Wau saya duit la Bang...." jerit saya sederhana. Saya tak ingat jumlahnya kerana saya malas nak selongkar fail lama. tapi saya yakin pada tahun 1981 kalau dapat RM50 dari hasil, karya yg tersiar dalam akhbar atau majalah amat lumayan.

Sebenarnya semasa saya menerima surat itu menunjukkan ia pernah dikirmkan ke UPM. Oleh kerana waktu itu UKM belum berpindah sepenuhnya ke Bangi maka surat itu menjadi mangsa sehingga lusoh. Mujur kejujuran staff di UPM maka akhirnya surat itu tiba juga ke tangan saya yang bertugas di Jalan Universiti Petaling Jaya, Selangor.

Ketika cek itu saya perolehi sebenar tuliasan saya sudah diterbitkan bulan sebelumnya. Saya nak pergi ke penerbit majalah itu agak payah, maka saya mencari di kedai-kedai buku di Jalan Silang, Kuala Lumpur. Nasib saya baik, apabila sebuah gerai buku milik seorang Inda masih menyimpan majalah tersebut.

Umpama bertemu harta karun maka saya membeli majalah Aktual itu dan kini menjadi khazanah berharga kepada saya.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Bermula di Pusat Latihan Belia Negara Peretak (kini Institut Kemahiran Belia Peretak)

[*Catatan ini terdapat beberapa istilah bahasa pasar dan daerah. Justeru diakhir catatan saya akan membuat terjemahannya. ] Pusat La...