Catatan Awal

" Tahun 1977 ketika saya pergi kursus seni foto di IKBN PERETAK ramai orang kampung yang sukar menerima keputusan itu kerana meninggalkan seorang ibu tua di kampung".

"Tahun 1979 saya menjawat jawatan Jurugambar dengan UKM hanya dibayar gaji $295 sebulan, tanpa alaun khidmat awam, kola, alaun rumah. Saya seperti kakitangan kerajaan lain".

"1 Januari 1997 UKM menawarkan saya sebagai pengajar sambilan dengan alaun hanya RM20 sejam. Mengajar tiga jam seminggu dapatlah RM60 seminggu. Tapi saya terus mengajar"

" Tahun 2005 UKM Holding menawarkan RM150 sejam untuk mengajar kursus fotografi siasatan. Mengajar 2 hari dapat sebulan gaji Jurufoto".

Semua ini sedang digarapkan dalam blog http://raaiosman.blogspot.com/ yang saya namakan Pengalaman Juruforo Kerajaan. Semua ini akan saya catat bagaimana pengalaman menjadikan dunia foto sebagai "dulang" mencari rezeki. Ingat jurufoto tidak seperti seorang kerani kerana ada waktunya kami bermimpi soal-soal kerja dalam tidur kerana dunia fotografi filem tidak seperti digital yang harus di proses.

Tulisan saya tidak akan menjatuhkan air muka sesiapa, jika perlu saya menyentuh seseorang hanya akan menggunakan nama samaran. Tujuan blog ini adalah untuk menyahut nasihat kerajaan merakam pengalaman oleh kakitangannya. Saya melihat kerjaya Jurufoto mampu mencerita sejarah. Di dalam kes ini saya fikir sejarah UKM mampu diarkibkan kerana saya kerap berada di beberapa majlis bersejarahnya sejak tahun 1979. Tarikh itu saya lihat ada kaitan dengan ulangtahun UKM ke-10 waktu itu. Namun kepada anda yang melihat kesilapan fakta dan tarikh sila betulkan pada ruangan komen.

Rabu, 18 Mei 2011

Menulis rencana di majalah

Suatu hari ketika menunggu bas di Jalan Tunku Abdul Rahman datang sahabat saya Gandhi Ramasamy sambil tersenyum dan ceria.

"He Macha, saya cari awak sudah banyak hari. Ini awak punya surat " dia menghulurkan sampul surat. Apabila saya buka terdapat satu cek bayaran kerana menulis di majalah Aktual mengenai kerjaya sebagai Jurugambar. Majalah ini dikhaskan untuk pelajar sekolah menengah.

"Wau saya duit la Bang...." jerit saya sederhana. Saya tak ingat jumlahnya kerana saya malas nak selongkar fail lama. tapi saya yakin pada tahun 1981 kalau dapat RM50 dari hasil, karya yg tersiar dalam akhbar atau majalah amat lumayan.

Sebenarnya semasa saya menerima surat itu menunjukkan ia pernah dikirmkan ke UPM. Oleh kerana waktu itu UKM belum berpindah sepenuhnya ke Bangi maka surat itu menjadi mangsa sehingga lusoh. Mujur kejujuran staff di UPM maka akhirnya surat itu tiba juga ke tangan saya yang bertugas di Jalan Universiti Petaling Jaya, Selangor.

Ketika cek itu saya perolehi sebenar tuliasan saya sudah diterbitkan bulan sebelumnya. Saya nak pergi ke penerbit majalah itu agak payah, maka saya mencari di kedai-kedai buku di Jalan Silang, Kuala Lumpur. Nasib saya baik, apabila sebuah gerai buku milik seorang Inda masih menyimpan majalah tersebut.

Umpama bertemu harta karun maka saya membeli majalah Aktual itu dan kini menjadi khazanah berharga kepada saya.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Bermula di Pusat Latihan Belia Negara Peretak (kini Institut Kemahiran Belia Peretak)

[*Catatan ini terdapat beberapa istilah bahasa pasar dan daerah. Justeru diakhir catatan saya akan membuat terjemahannya. ] Pusat La...